Gå videre
Lager i København åbent denne uge: fre 17/5 (hele dagen), lør 18/5 (10.00-12.00), søn 18/5 (15.00-17.00) og man 20/5 (hele dagen) - Book dit besøg her | Fri fragt med afsendelse hver dag
Lager i København åbent denne uge: fre 17/5 (hele dagen), lør 18/5 (10.00-12.00), søn 18/5 (15.00-17.00) og man 20/5 (hele dagen) - Book dit besøg her | Fri fragt med afsendelse hver dag
Vintage Murano lyserød mushroom bordlampe med swirl | Murano lampe

Den ikoniske Murano mushroom lampe vi elsker

Den er ikke til at stå for med sin søde form, der tiltrækker sig opmærksomhed verden over. Lampen der ligner en svamp, og som er blevet populær af netop den grund. Vi kan ikke få nok af den ikoniske Murano mushroom lampe, så vi synes, at den fortjener en ordentligt præsentation. 

Hvem har designet Murano mushroom lampen? 

Mario Gambaro og Bruno Poggi er dem, vi skal takke for den smukke lampe. De to italienere designede lampen under navnet Gambaro e Poggi for Vetri tilbage i 1970erne med tanke på at skabe en anderledes lampe, der kunne stå i hjemmet hos dem, der ville sætte pris på at have sådan en smuk, kunstnerisk bordlampe stående. Den blev i øvrigt kun lavet i et begrænset antal.

Hvordan genkender du en Murano mushroom?

Mushroom bordlampen er en eksklusiv affære, da den er vintage stand, og det kræver et utroligt håndværk at lave lampen. Den genkendelige mushroom bordlampe er mundblæst i kun et enkelt stykke glas, hvilket de fleste nok kan forestille sig kræver både kræfter og et øvet håndværk at forme. Udover formen er der oftest et swirl mønster, som ligger snoet i glasset, der skal laves og dekorere glasset. Mønsteret er en absolut fryd for øjet, når den står tændt, og det bliver kun bedre af, at mønsteret som regel kan mærkes, når hænderne får lov at over glasset. Det er altså en bordlampe, der taler til sanserne. 


Mushroom lampen er en, der kræver et stort arbejde og godt håndelag at forme, og det kan vi understrege med, at det tager 10 år for glaspusteren bag at være i mesterlære og arbejde med Murano glas. Det tager lang tid at mestre håndværket, og de fleste glasteknikker kræver enormt meget præcision og øvelse. Nogle Murano teknikker tager lang tid at arbejde med før resultatet er færdigt. Det er grunden til, at en Murano mushroom lampe, og Murano glas i det hele taget, er en kostbar affære at have med at gøre, men det er også det, vi sætter pris på ved Murano lamper. 

Mushroom lampen i smukke nuancer 

Er du faldet for en mushroom bordlampe, er du nok også faldet for de skønne farver, lampen findes i, men de kan være svært at få fingrene i. En stærk pink eller blå farvet lampe kan gøre enhver glad. De stærke farver på lamperne vækker opsigt, om du ser dem i stuen eller i dit feed på Instagram, hvor lampen også florerer. Farverne bliver lavet af mineraler som tilføres glasset. Er farven ikke dig, så findes mushroom lampen også i hvid, som hverken gør lampen mindre interessant eller kedelig at se på. 


Næste gang du ser en vintage Murano mushroom lampe, ved du nu, hvilket håndværk der ligger bag, og at lampen trækker både historie og nostalgi ind i stuen. Til spørgsmålet, hvorfor mushroom lampen stadig er populær i dag så mange år senere, må vi svare, at den kan mere end bare at give lys. En vintage lampe bringer altid historie med sig, og det giver stof til eftertanke. 

Der er mange grunde til at elske den ikoniske bordlampe fra Murano i Italien, og vi kan ikke få hænderne ned, når vi ser en. Vi vil blive ved med at elske lampen de næste mange år endnu.

 



Forrige indlæg Vi giver 3 gode grunde til at elske Murano lamper